Ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Ιστορικό
Στο ψηλότερο σημείο του λόφου «Ράχη Καλογέρη» οικοδομήθηκε το 1921 το Γυμνάσιο Κορωπίου. Απέναντι είχε οικοδομηθεί το 1° Δημοτικό Σχολείο το 1904. Στη θέση αυτή υπήρχαν πλακόστρωτα αλώνια που χρησιμοποιούνταν και σαν πλατεία του χωριού. Όταν ο βασιλιάς Όθωνας ερχόταν στο Κορωπί διοργανώνονταν εκεί εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή του.
Η ιδιοκτησία της έκτασης του λόφου ανήκε στην Κοινότητα του Κορωπίου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γιατρός Κωνσταντίνος Μερκούρης. Τα μέλη της Επιτροπής Συνιδιοκτησίας αποφάσισαν την δρυση του Γυμνασίου. Αφού παραχώρησαν δωρεάν στο Δημόσιο 10500 τ.μ. οικοδόμησαν το κτίριο με έξοδα αποκλειστικά της Συνιδιοκτησίας.
Ο τότε Υπουργός Παιδείας Σπυρίδης χαρακτήρισε το νέο διδακτήριο ως «μεγαλοπρεπές τέμενος των Μουσών» (10-11-1924).
Το Γυμνάσιο ήταν το μοναδικό στα Μεσόγεια και στη Λαυρεωτική. Φοιτούσαν σ' αυτό παιδιά που νοίκιαζαν κάποια φτωχικά δωμάτια και το Σάββατο επέστρεφαν στα χωριά τους. Το πρώτο πλήρες Γυμνάσιο λειτούργησε στο Λαύριο το 1956! Μέσα σε λίγα χρόνια -προπολεμικά- το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων σημείωσε αλματώδη εξέλιξη. Μέχρι το 1936 το Γυμνάσιο δεν ήταν περιφραγμένο. Όμως το σχολείο διέθετε εργαστήριο Φυσικής και πιάνο. Το 1929 κινδύνεψε να διακόψει τη λειτουργία του γιατί δε διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, όμως ο κίνδυνος αποσοβήθηκε. Στο αμφιθέατρο του Σχολείου γίνονταν καιοι χοροεσπερίδες των Μεσογείων από το 1928. Το 1933 επισκέφθηκε το Γυμνάσιο ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Την περίοδο της Κατοχής (1921-1944) το κτίριο επιτάχτηκε από τους κατακτητές που το χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα των Γερμανών και των Ιταλών στρατιωτών.
Το Γυμνάσιο μεταστεγάστηκε στο 3° Δημοτικό και μετά στο 2° Δημοτικό. Οι συνθήκες της εκπαίδευσης ήταν τραγικές λόγω της πείνας και της ανέχειας. Το σχολικό έτος 1942-43 το Γυμνάσιο λειτούργησε μόνο 40 μέρες!
Τα παραρτήματα του Γυμνασίου Κορωπίου στο Λαύριο, Κερατέα και Σπάτα έγιναν ανεξάρτητα Γυμνάσια το 1961.
Από το 1976 τα εξατάξια Γυμνάσια διχοτομούνται σε Γυμνάσια και Λύκεια. Το 1982 οι Λυκειάρχες έκαναν εκκαθάριση των αρχείων και έτσι κατεδάφισαν πολύτιμα έγγραφα που περιείχαν τη ζωή του σχολείου.
Το 1956 κατασκευάστηκαν οι κερκίδες του γηπέδου και από το 1970 γίνονταν εκεί οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες ήσαν οι προσθήκες και οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Γυμνάσιο με τελευταίο έργο το κλειστό γυμναστήριο.
Η πόλη του Κορωπίου μπορεί να αισθάνεται περήφανη γιατί το Γυμνάσιο είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα που την οδήγησε στο δρόμο της προόδου.
Βλάχου Μαρία ΠΕ01 Θεολόγος
Χοχλιού Μαρία ΠΕ02 Φιλόλογος Γυμνασιάρχης