Ο κανονισμός μας

Οι σελίδες που ακολουθούν στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής πράξης. Εκπονήθηκαν ύστερα από πολλές παιδαγωγικές συζητήσεις του συλλόγου των καθηγητών και διανέμονται κυρίως για να συζητηθούν ανάμεσα στους μαθητές και στους γονείς ή κηδεμόνες τους. Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως γνώμονας αυτής μας της πρωτοβουλίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ολοκλήρωση της προσωπικότητας του παιδιού μέσα σε ένα περιβάλλον αγάπης, χαράς και ασφάλειας. Με χαρά θα δεχτούμε υποδείξεις και συμβουλές.

Απουσία μαθητή

Οι απουσίες δικαιολογούνται μέσα στο χρονικό διάστημα των 10 ημερών από τον γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος οφείλει να προσέλθει στο σχολείο και να υποβάλει αντίστοιχη αίτηση.

Για απουσία άνω των δύο συνεχόμενων ημερών ή των 10 συνολικά κατ' έτος πρέπει ο γονέας ή κηδεμόνας να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση.

Διαβάστε περισσότερα: Απουσία μαθητή

Διάλειμμα

koydoyniΟ νομοθέτης ορίζει να υπάρχει ολιγόλεπτο διάλειμμα ανάμεσα στα μαθήματα για να μπορεί ο μαθητής και ο καθηγητής να ξεκουράζονται και να ανακτούν δυνάμεις.

Με την έναρξη του διαλείμματος όλοι οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο 

Διαβάστε περισσότερα: Διάλειμμα

Έκτακτη απουσία καθηγητή

arrwstosΌπως ο μαθητής έτσι και ο καθηγητής μπορεί για κάποιο έκτακτο λόγο ή λόγο υγείας να απουσιάσει από την εργασία του. Σε αυτή την περίπτωση η Διεύθυνση του σχολείου τροποποιεί το ημερήσιο πρόγραμμα έτσι ώστε οι μαθητές να μη μένουν ολόκληρη διδακτική ώρα χωρίς μάθημα. Εάν όμως αυτό δεν είναι εφικτό τότε, με ευθύνη του 5μελούς μαθητικού συμβουλίου της τάξης τα παιδιά μένουν στην αίθουσα ή βγαίνουν στο προαύλιο φροντίζοντας να μην ενοχλούν τους μαθητές των άλλων τάξεων.

Εμφάνιση

Οι μαθητές μπορούν να έχουν όποια ενδυμασία θεωρούν ενδεδειγμένη για το σχολείο αρκεί να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους γονείς τους τι ταιριάζει για κάθε περίπτωση. Διαφορετικά ντυνόμαστε σε ένα γάμο, σε μια γιορτή, σε ένα μυστήριο, διαφορετικά στην παραλία ή στις διακοπές και διαφορετικά στο σχολείο. Γνώμονας μας πρέπει να είναι ο σεβασμός του χώρου και των ανθρώπων γύρω μας, γι' αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή  παράλληλα και στην ατομική μας καθαριότητα.

Και κάπου εδώ να τονίσουμε πως η μόδα έχει στόχο να ντύνει ομοιόμορφα τους ανθρώπους ενώ το σχολείο ζητάει από τον κάθε μαθητή να ξεχωρίσει και να βρει τις ιδιαιτερότητές του, τις προτιμήσεις του, τα ενδιαφέροντά του και τον βοηθάει να πλάσει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα.

Εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η συμμετοχή των μαθητών στις εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου θεωρείται απαραίτητη. (Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ 200.1/16/139240/26.11.77).
Οι γονείς καλό είναι, παράλληλα με τους καθηγητές, να υπογραμμίζουν την παιδαγωγική σημασία των εκδηλώσεων, να παροτρύνουν τους μαθητές να συμμετάσχουν και να είναι βέβαιοι πως όσο πιο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν, τόσο πρόθυμα θα ανταποκρίνεται το σχολείο στις απαιτήσεις τους.

school clipart 11

Καθαριότητα

Το σχολείο μας λόγω της παλαιότητάς του και του πλήθους των μαθητών, έχει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας. Τα θρανία, οι καρέκλες, οι αίθουσες το προαύλιο, οι διάδρομοι και οι λοιποί χώροι μας φιλοξενούν καθημερινά.   Οι μαθητές καλούνται μετά τη λήξη των μαθημάτων να αφήνουν την αίθουσα καθαρή και τακτοποιημένη. Μαρκαδόροι και διορθωτικά όχι μόνο ρυπαίνουν το χώρο αλλά και επειδή είναι τοξικές ουσίες, βλάπτουν τον οργανισμό μας. Ειδικά τα διορθωτικά απαγορεύονται να χρησιμοποιούνται στα διαγωνίσματα βάσει νόμου. Είναι δείγμα πολιτισμού και αγωγής το περιβάλλον που βρίσκεται γύρω μας και εμείς υπόλογοι φορείς του.Θεωρούμε ότι θα σας έχουμε πρόθυμους αρωγούς στην προσπάθειά μας για ένα καλύτερο σχολείο. 

Κινητό τηλέφωνο

Δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου σε όλους τους χώρους του σχολείου κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου, τόσο στις ώρες διαδασκαλίας όσο και στα διαλείμματα. Το κτίριο είναι εφοδιασμένο με καρτοτηλέφωνο και το σχολείο πρόθυμα θα διευκολύνει τον μαθητή που λόγω ανάγκης επιθυμεί να επικοινωνήσει με τους κηδεμόνες του.

Διαβάστε περισσότερα: Κινητό τηλέφωνο

Όμιλοι

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους στο σχολείο μας λειτουργούν όμιλοι (αθλητισμού, περιβαλλοντικής αγωγής, θεατρικής παιδείας, μουσικής, χορού και άλλοι). Είναι ωφέλιμο οι γονείς να προτρέπουν τους μαθητές να εντάσσονται σ' αυτούς όπου εκτός από το γνωστικό αντικείμενο προάγεται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, η συνεργασία, η αλληλοστήριξη, η άμιλλα, η κοινωνικοποίηση των εφήβων.

Προσέλευση / Πρωινή προσευχή

Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο 5΄ λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι δηλαδή στις 8.00 π.μ. Για τους μαθητές που μετακινούνται με την αστική συγκοινωνία το σχολείο θα δείξει κατανόηση εάν τυχόν καθυστερήσει το λεωφορείο. Κατανόηση θα υπάρχει και σε περιστασιακές καθυστερήσεις μαθητών εάν υπάρξει επαρκής δικαιολόγησή τους στο Δ/ντή του σχολείου οπότε ο μαθητής θα μπορεί να μπει στην τάξη του. Κανένας μαθητής δε θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς την άδεια του Δ/ντή.

Στολές

Για τη συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές παρελάσεις προβλέπεται στολή την οποία προμηθεύονται μετά από υπόδειξη του καθηγητή της Γυμναστικής.

25marsparela

Συνεργασία γονέων / κηδεμόνων με καθηγητές

Οι καθηγητές βρίσκονται στη διάθεση των γονέων και κηδεμόνων για να  τους ενημερώνουν πάνω στην επίδοση των μαθητών και να συνεργάζονται μαζί τους όταν συναντούν μαθησιακές δυσκολίες ή κάποια ξεχωριστή συμπεριφορά. Εάν κάποιος γονέας ή κηδεμόνας θα ήθελε να συναντήσει έναν καθηγητή μπορεί να έρθει στο σχολείο στα διαλείμματα ή να κανονίσει ένα ραντεβού μαζί του μέσω του μαθητή.

Διαβάστε περισσότερα: Συνεργασία γονέων / κηδεμόνων με καθηγητές

Φθορές στο σχολείο

Οτιδήποτε βρίσκεται στο σχολείο θεωρείται περιουσία του Δημοσίου και υπάρχει για να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Έτσι ο σεβασμός της κρατικής περιουσίας είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας. Φθορά που γίνεται αποδεδειγμένα με υπαιτιότητα κάποιου μαθητή αποκαθίσταται από το γονέα ή κηδεμόνα του ενώ μετά από συζήτηση του Συλλόγου των καθηγητών επιβάλλεται και ποινή στον συγκεκριμένο μαθητή, εφόσον αποδειχθεί ότι η ενέργειά του ήταν σκόπιμη.

Χρήματα

Καλό είναι οι μαθητές να μην έχουν μαζί τους ακριβά αντικείμενα  ή πολλά χρήματα που μπορεί να χαθούν, να κλαπούν ή να προκαλέσουν τους συμμαθητές τους. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος ο μαθητής είναι υπεύθυνος για τη φύλαξή τους.

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Το σχολείο Ο κανονισμός μας