ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Ανακοινώσεις
- Τελευταία ενημέρωση : 18 Φεβρουάριος 2024
- Εμφανίσεις: 189
!La fête de la Chandeleur!
!BONNE CHANDELEUR!
2 Φεβρουαρίου.Μια ημερομηνία που οι περισσότεροι μαθητές γνωρίζουν ως «η ημέρα που τρώμε λαχταριστές κρέπες την ώρα των Γαλλικών». Όμως, τι είναι πραγματικά εκείνη ηημέρα και γιατί κάθε χρόνο την επιλέγουμε για να φάμε ένα από τα πιο ωραία γλυκά; Η απάντηση είναι η Υπαπαντή του Χριστού ή αλλιώς γνωστή στα γαλλικά: LaChandeleur.
Η Υπαπαντή του Χριστού αποτελεί μεγάλη γιορτή για την Χριστιανοσύνη και είναι η ημέρα που δοξάζεται το γεγονός της έλευσης του μικρού Ιησού στον ναό των Ιεροσολύμων για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ζωή του. Μάλιστα σημειώνεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά πως το γεγονός συνέβη σαράντα ημέρες έπειτα από την γέννησή του διότι ήταν το πρώτο αγόρι της οικογένειας και σύμφωνα με τον μωσαϊκό νόμο έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό. Έτσι, συνοδεύτηκε στον ναό όπου βρήκε τον ιερέα Συμεών, ο οποίος μόλις είδε τον μικρό Χριστό σημειώθηκε ότι απεβίωσε.
Έτσι λοιπόν η γιορτή της Chandeleur αντιστοιχεί στην Υπαπαντή. Συγκεκριμένα την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα/κερί. Αρχικά, ήταν ρωμαϊκή γιορτή την οποία εκχριστιάνισε ο Πάπας Gelase, το 472. Εκείνη την ημέρα κάθε πιστός, σύμφωνα με το έθιμο, έπρεπε να ανάψει μία λαμπάδα στην εκκλησία και να τη μεταφέρει στο σπίτι του, προσέχοντας να τη διατηρήσει αναμμένη, καθώς λέγεται πως θα έφερνε καλή τύχη στο νοικοκυριό του.
Πώς συσχετίστηκε αυτή η ημέρα με το γλυκό της κρέπας; Η παράδοση αυτή εμφανίστηκε αργότερα και συνδέεται με έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν μαγειρεύονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Κάθε χρόνο, λοιπόν, αυτή την ημέρα, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας γίνεται η παρασκευή κρέπας. Παρ' όλ' αυτά δεν είναι η μόνη παράδοση που αναφέρει την τύχη και έχει στιγματίσει αυτήν την γιορτή. Επιπλέον και η παρασκευή του εδέσματος σχετίζεται άμεσα με την τύχη, αφού η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί το έθιμο του χρυσού νομίσματος. Σύμφωνα με αυτό οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Εκείνος που θα γύριζε σωστά την κρέπα του στον αέρα χωρίς να του έπεφτε κάτω θα είχε ευτυχία έως την επόμενη γιορτή της Chandeleur.
Ελπίζω όλη η χρονιά που θα ακολουθήσει να είναι τόσο γλυκιά όσο και το έθιμο της συγκεκριμένης ημέρας!
-Η μαθήτρια Παναγιώτα Παπαρήγα