Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου

wine banner

Χώρος οινοποίησης από τον 5ο αιώνα

 Την Τρίτη 5 Απριλίου οι μαθητές των τμημάτων Γ3 και Γ4 συνοδευόμενοι από τον διευθυντή κ. Θεοχαρόπουλο και την καθηγήτρια Τεχνολογίας επισκεφθήκαμε τον αγροτικό συνεταιρισμό Κορωπίου (Α.Σ.Κ.). 

 Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας Γ΄ Γυμνασίου. Ο περίπατος ως εκεί ήταν ευχάριστος καθώς η Άνοιξη μπήκε πλέον για τα καλά και οι κουτσουπιές στη λεωφόρο Β. Κων/νου ήταν ανθισμένες.

Στον συνεταιρισμό μας ξενάγησε ο οινολόγος κ. Άνθης ο οποίος μας μίλησε πολύ κατατοπιστικά για τις εργασίες που γίνονται στον συνεταιρισμό. Ο Α.Σ.Κ. ιδρύθηκε το 1936 και λειτουργεί συνεχώς έως σήμερα.

Αρχικά ξεναγηθήκαμε στο πατητήρι, ύστερα οδηγηθήκαμε στις δεξαμενές και μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε από μέσα κάποιες που ήταν ανοιχτές. Μία δεξαμενή ήταν άδεια και εντελώς καθαρή ενώ κάποια άλλη είχε μέσα τη λάσπη (το κατακάθι) που σχηματίζεται στον πυθμένα κατά τη διάρκεια της οινοποίησης. Ο οινολόγος μας έδειξε τη διαδικασία του φιλτραρίσματος του οίνου που ήταν σε εξέλιξη, επίσης είδαμε τα συστήματα ψύξης και τέλος ανεβήκαμε πάνω στις δεξαμενές και είδαμε από ψηλά όχι μόνο την εγκατάσταση, αλλά και τη θέα γύρω.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τις παλιές εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού. Οι παλιές δεξαμενές ήταν τσιμεντένιες, σε στεγασμένο χώρο και υπήρχε εμφιαλωτήριο που φαίνεται πως για την εποχή του ήταν πολύ καλό. Οι εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάστηκαν στο 2ο μισό της δεκαετίας του 1960 και λειτούργησαν για περίπου 4 χρόνια. Το εμφιαλωτήριο δίνει την εντύπωση πως περιμένει κάποιον να βγάλει το πέπλο του χρόνου που απλώθηκε με τη σκόνη πάνω του και να το θέσει σε λειτουργία. Η γραμμή εμφιάλωσης ξεκινούσε από το μηχάνημα πλυσίματος των μπουκαλιών και τελείωνε με την τοποθέτηση της ετικέτας.

Τέλος, βγαίνοντας από τον χώρο είχαμε την ευκαιρία να δούμε τον αρχαίο ληνό (πατητήρι), που αποκαλύφθηκε κατά την εκσκαφή για την αποχέτευση και τώρα τη φροντίδα έχουν αναλάβει οι αρχαιολόγοι. Χρονολογείται περίπου στον 5ο π.Χ. αιώνα.

Ο χώρος αυτός λοιπόν είναι εδώ και αιώνες αφιερωμένος στην οινοποίηση.  Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι δεν είναι τυχαίος ο χώρος που φιλοξενεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου.

IMG_20160405_120838
IMG_20160405_122037filt
IMG_20160405_124105
IMG_20160405_125001
1/4 
start stop bwd fwd

Καιρος

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές επισκέψεις Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου