ΠΡΩΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Από το 1921! Το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στην Ανατολική Αττική!

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Οι μαθητές μας Εκπαιδευτικά προγράμματα Συνάντηση με τον Θύμιο Παπαδόπουλο

Συνάντηση με τον Θύμιο Παπαδόπουλο

E-mail Εκτύπωση
Αξιολόγηση Χρήστη: / 7
ΧείριστοΆριστο 
Από το Νοέμβριο του 2010 μια μεγάλη ομάδα παιδιών του σχολείου μας που αγαπούν τη μουσική και το τραγούδι δουλεύουν με μεράκι και συνέπεια υπό την καθοδήγηση της μουσικού κ. Διαγουρτά Χρύσας και της φιλολόγου κ. Λιώρη Ευθυμίας. Ταλέντα ξεδιπλώνονται και μας εκπλήσσουν, αισθήματα εκφράζονται και μας μαγεύουν. Όλα αυτά γίνονται στα πλαίσια του προαιρετικού εκπαιδευτικού προγράμματος «ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ».

Μια από τις εξαιρετικές εμπειρίες που είχαν τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος ήταν η συνάντησή τους με τον συνθέτη θεατρικής και κινηματογραφικής μουσικής, παραγωγό των περισσότερων τραγουδοποιών της γενιάς του '80 και '90 και δεξιοτέχνη 16 πνευστών οργάνων και γνωστό ως «μάγο των πνευστών», Θύμιο Παπαδόπουλο.

Ο γνωστός μουσικός είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κ. Διαγουρτά και να επισκεφθεί το σχολείο μας. Γνωρίστηκε με τους εκκολαπτόμενους μουσικούς και έγινε μια συζήτηση πολύ εποικοδομητική. Οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα στα οποία ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε με πολλή χαρά.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ?ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΣΤΙΧΟΥΣ, ΣΥΝΘΕΤΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ? ΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΘΕΤΗ ΘΥΜΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ?
-Ποιες είναι οι σπουδές που κάνατε;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ? Οι σπουδές μου ξεκίνησαν περίπου στην ηλικία των 8-10 χρόνων και κράτησαν πολλά χρόνια. Θα σας φανεί αστείο, ακόμη σπουδάζω.
-Ποιο μουσικό όργανο παίζετε;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ?Για πολλά χρόνια ήμουν κλασικός κλαρινετίστας με αρκετές σπουδές, σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία φλαουτίστας κι από την άλλη είμαι πτυχιούχος κιθάρας. Απλά θεωρώ τον εαυτό μου ακόμη μαθητή. Αν υποθέσουμε ότι κάποιος γίνει με αυτήν την έννοια μουσικός ?δηλαδή με την έννοια του εκτελεστή- η μελέτη πρέπει να είναι καθημερινή. Ακόμη κι όταν θα είναι πτυχιούχος σε κάτι, δεν σταματάει.
-θα σας έλεγαν αστέρι στο σχολείο. Πότε γράψατε το πρώτο μουσικό σας κομμάτι και τι ήταν αυτό;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Νομίζω ότι σε ένα γκρουπάκι ροκ, περίπου όταν ήμουν 12 χρονών, γράφαμε όλοι κομμάτια και μεταξύ αυτών έγραφα κι εγώ.
-Υπήρχε συγκεκριμένη έμπνευση;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- Πίσω από αυτήν την ερώτηση που απασχολεί πολύ κόσμο κρύβεται η θεμελιώδης απορία πώς γράφει ένας συνθέτης, κλεισμένος σε ένα γυάλινο πύργο και μετά τον ανακαλύπτουμε ή πιο κοντά στην επαγγελματική ζωή του. Να πω ότι η έμπνευση δεν ξεχωρίζει από την καθημερινότητα. Στα πλαίσια της ζωής, μιας θεατρικής παραγγελίας, μπορεί να μην το δει σαν επάγγελμα μόνο αλλά εκεί να βάλει όση έμπνευση έχει.
-Ποια μουσικά όργανα παίζετε και ποιο είναι το αγαπημένο σας;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- Το σπίτι μου είναι γεμάτο μουσικά όργανα, άλλα παίζω καλύτερα και άλλα λιγότερο και έχω ένα υπερβολικό πάθος με αυτό που λέμε μουσικό όργανο. Έχω φτιάξει και μουσικά όργανα. Είχα ασχοληθεί με την κατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων αρκετά χρόνια πριν.
-Όταν αρχίσατε να συνθέτετε, είχατε κάποιον συνθέτη ως πρότυπο;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Ναι, και έχω. Μόνο που αυτός αλλάζει συνέχεια. Ο Μάνος Χατζηδάκης που ήταν και ο προσωπικός μου δάσκαλος. Το τραγούδι μου το μαγικό βουνό αναφέρεται στο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη Μια πόλη μαγική. Οι τρεις πρώτες νότες είναι ανοιχτά και καθαρά παρμένες από αυτό.
-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- Ο Ντεμπισύ είναι ένα είδωλο της κλασικής μουσικής. Ο Μάνος Χατζηδάκης για την ελληνική μουσική. Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι επίσης ένας συνθέτης που θαυμάζω και έχω τη χαρά να συνεργάζομαι μαζί του αρκετά χρόνια. Ξέρετε πόσο φαρδιά και πανέμορφη είναι η μουσική; Σας συστήνω να ακούτε όλα τα είδη της μουσικής. Υπάρχουν χιλιάδες θαυμάσιες μουσικές στον κόσμο. Μακριά από την εσωστρέφεια. Το ότι μάθατε δύο καλά είδη μουσικής δεν σημαίνει ότι κάπου αλλού δεν υπάρχει ένα άλλο καλό είδος. Να δοκιμάζουμε όλες τις μουσικές. Η μουσική δεν έχει όρια!
-Πόσο δύσκολο είναι για έναν συνθέτη να γράφει πρωτότυπες μελωδίες;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Κανένα μουσικό κομμάτι δεν μπορεί να καυχηθεί για πολύ ψηλή πρωτοτυπία. Όσο μεγαλύτερη επιτυχία γίνεται ένα κομμάτι το πιθανότερο είναι ότι στερείται κάθε πρωτοτυπίας. Κάποιος έχει κάνει ένα τραγούδι γνωστό και η μισή Ελλάδα το θεωρεί δικός της. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση 100% θα βγάλει δυστυχώς ένα αποτέλεσμα δύσκολο να το κοινοποιήσετε. Είναι σίγουρο ότι γράφοντας κομμάτια αντλούμε από μια λίμνη ιδεών. Υπάρχει μια λίμνη ιδέων από την οποία αντλούμε. Αν θέλετε επιτυχία, σκύψτε πολύ προσεκτικά στη λίμνη αυτή.
-Ποιος σας βοήθησε να πετύχετε στο επάγγελμά σας;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Πάρα πολλοί! Εξαιρετική υποστήριξη είχα σε νεανική ηλικία από το Μάνο Χατζηδάκη. Αλλά και πολλοί άλλοι. Η μουσική είναι συνεργατική. Αν έχεις ταλέντο, έχεις και δίνεις και στους άλλους. Έχω πάρει βοήθεια από χιλιάδες ανθρώπους.
-Ποια συμβουλή θα μας δίνατε;
ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ- Όχι εσωστρέφεια. Να μην κλείνεστε σε αυτό που κάνετε. Και μαζί με τον τεράστιο σεβασμό προς το παρελθόν, να είσαστε και λίγο αναιδείς.
 

Ulti Clocks content

Τυχαια εικονα

P4190220.JPG