ΠΡΩΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Από το 1921! Το πρώτο Γυμνάσιο που λειτούργησε στην Ανατολική Αττική!

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική Δραστηριότητες Εκπαιδευτικές επισκέψεις Μουσείο Βραυρώνας - Ναός Αρτέμιδας (2009- 2010)

Μουσείο Βραυρώνας - Ναός Αρτέμιδας (2009- 2010)

E-mail Εκτύπωση
Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο 

Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου η Α? και η Β? τάξη του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αρτέμιδος και το αρχαιολογικό μουσείο της Βραυρώνας.

Η περιοχή συνδυάζει μεγάλη βλάστηση, φυσική ομορφιά και αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο για τη δημιουργία ναού της Αρτέμιδος, δωρικού ρυθμού, που οικοδομήθηκε στο α? μισό του 5ου π.Χ. αιώνα στη θέση κατεστραμμένου από τους Πέρσες παλαιότερου ναού (6ος αι. π.Χ.). Εκεί γινόταν η λατρεία της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, που έφεραν από την χώρα των Ταύρων ο Ορέστης και η Ιφιγένεια, οι οποίοι, αφού έκλεψαν το διιπετές ξόανο της Αρτέμιδος ίδρυσαν το ιερό προς τιμήν της ύστερα από τη διαταγή της θεάς Αθηνάς.

Μία μεγαλοπρεπής πομπή ξεκινούσε κάθε 5 χρόνια για να γιορτάσει τα Βραυρώνια στο ιερό της θεάς. Η «αρκτέα» ήταν η σημαντικότερη εκδήλωση της γιορτής και είχε χαρακτήρα θητείας και μύησης για την ενηλικίωση και το γάμο. Η θεά καθοδηγούσε τα κορίτσια για το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία και τα προετοίμαζε για τον κύριο πόλο τους στην κοινωνία. Γι? αυτό θεωρούνταν προστάτιδα της οικογένειας και των παιδιών, της γονιμότητας.

Στο μουσείο υπάρχουν αναθήματα ανάγλυφα, εκθέματα από τα λατρευτικά δρώμενα, αφιερώματα στη θεά ως προστάτιδα των παιδιών και κουροτρόφο και εκθέματα από τους δρόμους της Μεσογαίας (χρονολογικά εκτείνονταν από τον 5ο π.Χ έως τα μεσαιωνικά χρόνια). Η επίσκεψη στο μουσείο είναι το ίδιο ενδιαφέρουσα με το ιερό αφού παρακολουθεί ο επισκέπτης την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ως Μεσογίτες είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν τέτοιο αρχαιολογικό χώρο και τόσο καλά αξιοποιημένο.

 

 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Πρόφη Δάφνη

ΠΕ 02, Φιλόλογος

 

 

 

 

Στις 3 Μαρτίου 2010 η A΄ και η Β΄ γυμνασίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στον ιερό ναό της Αρτέμιδας στην περιοχή της Βραυρώνας καθώς και επίσκεψη στο μουσείο της περιοχής.

Στο μουσείο θαυμάσαμε εκθέματα όπως αγάλματα μικρών κοριτσιών, όπου όταν ήταν σε νεαρή ηλικία οι γονείς τους πιστεύανε ότι η θεά Άρτεμη θα τα βοηθήσει και έτσι της αφιέρωναν τα αγαλματίδια που αναπαριστούσαν τα κορίτσια.

Ακόμα είδαμε αγγεία της εποχής, ερυθρόμορφα αλλά και μελανόμορφα με διάφορες αναπαραστάσεις ανά αγγείο αλλά και αναθήματα δηλαδή μεγάλες μαρμάρινες πλάκες όπου έγραφαν διάφορα ονόματα κυρίως φιλοσόφων ή ανθρώπων του πνεύματος.

Τέλος χάρη στις ευγενικές ξεναγούς μας μάθαμε για την ιστορία του ναού. Οι περισσότεροι μαθητές εντυπωσιάστηκαν περισσότερο με τα αναθήματα καθώς και με τα αγαλματίδια και τα αγγεία.

 

 

 

Κατσίκη Βαρβάρα ? Κυριακή

Κουνέλη Δάφνη

Μαθήτριες Α?2

 

 

Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 η Α? και η Β? Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου είχαν μια ευχάριστη πολιτιστική εκδρομή στο μουσείο της Βραυρώνας που βρίσκετε σε μια μαγευτική περιοχή κοντά στο Μαρκόπουλο.

Το μουσείο ήταν εξαιρετικό όπως και τα ευρήματα του. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εργαλεία, μαγειρικά σκεύη, αγάλματα μεγάλα και μικρά (ειδώλια) καθώς και μαρμάρινες πλάκες σκαλισμένες με πρόσωπα και παραστάσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Μετά την επίσκεψη στο μουσείο είδαμε από κοντά τον αρχαίο μεγαλοπρεπή να της Αρτέμιδας που βρίσκετε κοντά στο μουσείο Βραυρώνας και μείναμε έκπληκτοι από την ομορφιά του και την μεγαλοπρέπεια του.

Θα χαρακτήριζα αυτή την εκδρομή σαν μια από τις καλύτερες πολιτιστικές εκδρομές που έχω συμμετάσχει, αφού συνδυάζει ηρεμία, ενδιαφέρον και εκπαίδευση και θα πρότεινα σε όλους να επισκεφτούν αυτό το μέρος γιατί αξίζει πραγματικά.

 

Θοδωρής Ντιναπόγιας Β?4

 

 

 

Ulti Clocks content

Τυχαια εικονα

CIMG6362.jpg