Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
H επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών άφησε τους μαθητές μας με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να δουν τα σημαντικότερα εκθέματα του αρχαίου μας πολιτισμού και να εμπεδώσουν με τρόπο βιωματικό όσα είχαν διδαχθεί στα οικεία κεφάλαια του μαθήματος της αρχαίας Ιστορίας της Α΄ Γυμνασίου. Ξεναγήθηκαν αναλυτικά στις αίθουσες με τα χαρακτηριστικά αγάλματα των Κούρων και των Κορών και είδαν την εξέλιξη της γλυπτικής τέχνης έως και την ύστερη αρχαιότητα. Επίσης, είδαν τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του ερυθρόμορφου και μελανόμορφου ρυθμού στην αγγειογραφία ενώ πήραν και πολλές πληροφορίες για την επιστήμη της αρχαιολογίας και της συντήρησης των αρχαιοτήτων. Επιπρόσθετα, είδαν τα εκθέματα και παρακολούθησαν και σχετικό βίντεο για τα σημαντικότατα ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στα παιδιά ο περίφημος μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος όχι μόνο θεωρείται ο πρώτος «υπολογιστής» του ανθρώπινου πολιτισμού και το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του με βάση ό,τι άλλο έχει διασωθεί και με όσα γνωρίζουμε, αλλά προξενεί ακόμη και σήμερα απορία ο τρόπος κατασκευής του με τα μέσα της εποχής. Οι μαθητές βρήκαν επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πληροφορία ότι με την ανέλκυση αυτού του ναυαγίου εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως η ενάλια αρχαιολογία. Στη συνέχεια τα παιδιά περιηγήθηκαν ελεύθερα στις αίθουσες του μουσείου για να ξαναδούν ό,τι τους κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον και κατά την έξοδό τους έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο το υπέροχο και από αρχιτεκτονικής πλευράς και το σημαντικότερο μουσείο αρχαιοτήτων της χώρας μας.
Θωμά Μαρίνα
Φιλόλογος
Επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και , εκτός από τις μόνιμες συλλογές, μας εντυπωσίασε το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ο μηχανισμός του αποτελεί τον αρχαιότερο πολυσύνθετο αστρονομικό φορητό υπολογιστή, με τον οποίο προδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών. Τα επεξηγηματικά κείμενα και το οπτικοακουστικό υλικό από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών συμπληρώνουν τον ενθουσιασμό του επισκέπτη.
Πρόφη Δάφνη
Φιλόλογος
Στην επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2013 είδαμε πολλά αρχαία αγάλματα, τα οποία αναγνωρίσαμε και από τις εικόνες στο βιβλίο της Ιστορίας ή των Αρχαίων. Μιλήσαμε για την προέλευσή τους, για το ποιους απεικονίζουν και τους δημιουργούς τους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η ξεναγός μας εξήγησε πώς δούλευε ο πρώτος υπολογιστής. Σε βίντεο είδαμε πώς έβιρσκαν και καθάριζαν αρχαία αγάλματα που είχαν ανακαλύψει στο βυθό της θάλασσας λόγω ναυαγίων.
Τέλος μας εντυπωσίασε ο πλούτος στην αρχαία τέχνη, τα θαυμάσια ευρήματα, η τελειότητα των αγαλμάτων και ο προηγμένος πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων.
Θηβαίου Μαρία
Μαθήτρια Α4